Γαστρεντερικές Ενοχλήσεις & Νοσήματα Πεπτικού

Η διατροφή διαδραματίζει  σπουδαίο ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση των παθήσεων του πεπτικού μας συστήματος.  Ασθένειες ή ενοχλήσεις των οποίων τα συμπτώματα μπορούν να βελτιωθούν ή και να εξαφανιστούν, μέσω της διατροφής είναι είναι: η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η γαστρίτιδα, η οισοφαγίτιδα, η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η κοιλιοκάκη κ.α.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), γαστρίτιδα, οισοφαγίτιδα

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) εμφανίζεται όταν υγρά του στομάχου (υδροχλωρικό οξύ, πεψίνη) γυρνάνε πίσω προς τον οισοφάγο. Ο μηχανισμός στον οποίο βασίζεται η ΓΟΠ είναι η παροδική χάλαση του σφιγχτήρα (μυ) που συνδέει το στομάχι με τον οισοφάγο, όποτε και το περιεχόμενο του στομάχου γυρνάει προς τα πίσω. Η παλινδρόμηση αυτή μπορεί να ερεθίσει τα τοιχώματα του οισοφάγου σας και να σας προκαλέσει καούρα και πόνο.

Η οισοφαγίτιδα είναι μια φλεγμονή στο βλεννογόνο του οισοφάγου. Μπορεί να προκαλέσει έλκη και αιμορραγία στα τοιχώματα του οισοφάγου. Από την άλλη, η γαστρίτιδα είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου. Μπορεί να προέρχεται από λοίμωξη στομάχου από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού αλλά και από φάρμακα , υπερκατανάλωση αλκοόλ, άγχος, παλινδρόμηση χολής στο στομάχι.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής (διακοπή καπνίσματος, θέση και ώρα ύπνου, σωματική δραστηριότητα, διαχείριση βάρους) και τη διατροφή (ώρες γευμάτων, περιορισμός όξινων τροφίμων και μπαχαρικών, καφέ, αλκοόλ, τηγανιτών) κρίνονται υψηλής σημασίας για την ελάττωση των συμπτωμάτων ΓΟΠ, γαστρίτιδας και οισοφαγίτιδας. Ανάμεσα στους ασθενείς, σαφώς και υπάρχουν διαφορές ως προς τις ανοχές τους στα τρόφιμα και στην ποσότητα αυτών.

Γνωρίζοντας ότι το κλειδί είναι η εξατομίκευση, διαμορφώνουμε ένα διαιτητικό πλάνο που να ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες και ανακουφίζει τα δικά σας συμπτώματα.

Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (Ελκώδης Κολίτιδα, Νόσος του Crohn)

Η Ελκώδης Κολίτιδα (ΕΚ) και η Νόσος του Crohn (ΝC), είναι  αυτοάνοσα νοσήματα που χαρακτηρίζονται από εφ όρου ζωής φλεγμονή του πεπτικού σωλήνα. Οι ασθενείς βιώνουν περιόδου εξάρσεων και υφέσεων ποικίλης διάρκειας και συχνότητας.  

Η ελκώδης κολίτιδα αφορά μόνο το παχύ έντερο ενώ η νόσος Crohn αφορά τον πεπτικό σωλήνα σε όλο του το μήκος, από το στόμα έως και τον πρωκτό.

Μέσω της διατροφής στοχεύουμε να περιορίσουμε τα συμπτώματα της νόσου, να επιτύχουμε μια καλή κατάσταση θρέψης του ασθενούς και φυσικά να τον διατηρούμε για όσο το δυνατόν μεγαλύτερα διαστήματα σε ύφεση!

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) ή «Σπαστική Κολίτιδα»

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια γαστρεντερική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αλλοιωμένες συνήθειες του εντέρου σε συνδυασμό με κοιλιακή δυσφορία ή πόνο  χωρίς, ωστόσο, να εντοπίζονται ανιχνεύσιμες δομικές ή βιοχημικές ανωμαλίες.

Αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής του ατόμου αποτελούν την 1η γραμμή θεραπείας του ΣΕΕ και μπορούν να οδηγήσουν σε θεαματική βελτίωση των συμπτωμάτων.

Η διατροφή που προτείνεται για τη διαχείριση του συνδρόμου ονομάζεται “Low FODMAP Diet”   και βασίζεται στην μείωση των τροφών που περιέχουν συγκεκριμένους ζυμώσιμους υδατάνθρακες (ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες). Αν κάποιος αφαιρέσει αυθαίρετα όλες τις τροφές με FODMAP από τη διατροφή του, κινδυνεύει να εμφανίσει διατροφικές ελλείψεις.

Στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής, εντάσσοντας πηγές θρεπτικών συστατικών από χαμηλά σε FODMAPs προϊόντα, ώστε τελικά η διατροφή σας να είναι ισορροπημένη.

Κοιλιοκάκη (εντεροπάθεια από ευαισθησία στη γλουτένη

Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση εντεροπάθεια που προκαλείται από την κατανάλωση γλουτένης. Η γλουτένη είναι μια πρωτεϊνη του ενδοσπέρματος του σίτου. Πρακτικά βέβαια, όταν λέμε γλουτένη,  εννοούμε όλες τις προλαμίνες που περιέχονται όχι μόνο στο σιτάρι, αλλά και τη σίκαλη, το κριθάρι και τα παράγωγά τους.

Η βρώμη δεν περιέχει γλουτένη εκ φύσεως, ωστόσο συχνά έχει επιμολυνθεί από προϊόντα που περιέχουν.  

Το ανοσοποιητικό σύστημα των ατόμων με κοιλιοκάκη αντιμετωπίζει τη γλουτένη ως «εχθρό» και καταλήγει να καταστρέφει την εντερική επιφάνεια, που είναι τόσο χρήσιμη για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Ένας συνδυασμός ενδογενών (γενετικών, ανοσολογικών) και εξωγενών (διατροφικών) παραγόντων εμπλέκονται στην παθογένεια της νόσου. Τα συμπτώματά της κοιλιοκάκης μπορεί να σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα (διάρροια, ναυτία, έμετος, τυμπανισμός, κοιλιακός πόνος) ή/και να αφορούν άλλα συστήματα (π.χ. αιμοποιητικό, σκελετικό, μυϊκό, νευρικό, ενδοκρινικό, δέρμα). Συχνό σύμπτωμα αποτελεί και η ακούσια απώλεια βάρους.  Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων, επίσης ποικίλει αφού κάποιος ασθενής μπορεί να είναι τελείως ασυμπτωματικός και να έχει ελάχιστη δυσαπορρόφηση και κάποιος άλλος να χαρακτηρίζεται από σοβαρού βαθμού δυσαπορρόφηση και δυσθρεψία.

Η δίαιτα αποκλεισμού της γλουτένης έχει αρκετούς περιορισμούς. Παρόλα αυτά, εάν σχεδιαστεί κατάλληλα και ενταχθούν στην καθημερινότητά σας εναλλακτικά «gluten free» προϊόντα μπορεί να γίνει  αρκετά ενδιαφέρουσα. Χάρη στη δίαιτα αποκλεισμού της γλουτένης μπορείτε να δείτε ύφεση των συμπτωμάτων σε λίγες ημέρες και ιστολογικές βελτιώσεις των εντερικών λαχνών σε κάποιους μήνες...