Καρδιαγγειακά Nοσήματα & Δυσλιπιδαιμίες

Με των όρο καρδιαγγειακά νοσήματα (CVDs) εννοούμε μια σειρά νοσημάτων τα οποία χαρακτηρίζονται από το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας εντός των αγγείων. Βασικοί και άμεσα συσχετιζόμενοι παράγοντες κινδύνου για CVDs είναι η δυσλιπιδαιμίες (αυξημένα τριγλυκερίδια, υψηλή LDL χοληστερόλη, υψηλή ολική χοληστερόλη, χαμηλή HLD χοληστερόλη) και η υπέρταση.

Καρδιαγγειακά Νοσήματα (CVDs)

Η αθηρωμάτωση στα CVDs προκαλείται  όταν ορισμένα λιποειδή βρεθούν στις αρτηρίες μαζί με άλλες ουσίες (βλεννοπολυσακχαρίτες, αίμα, προϊόντα ινώδους ιστού, ασβέστιο) και σχηματίσουν τελικά μια πλάκα, το λεγόμενο αθήρωμα. Η πλάκα, δυσχεραίνει την κυκλοφορία του αίματος καθώς στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία. Τα κυριότερα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι:

  • Η Στεφανιαία νόσος: Εμφανίζεται όταν η ροή του πλούσιου σε οξυγόνο αίματος στον καρδιακό μυ μειωθεί ή αποκλειστεί.
  • Το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο: συμβαίνει όταν η παροχή αίματος σε μέρος του εγκεφάλου διακόπτεται.
  • Περιφερειακές Αρτηριοπάθειες: Εμφανίζονται όταν υπάρχει απόφραξη στις αρτηρίες των άκρων, συνήθως των ποδιών.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένουν κύρια αιτία θανάτου  στις ανεπτυγμένες χώρες, μιας και είναι υπεύθυνα  για περίπου το 1/3 της παγκόσμιας θνησιμότητας. Παρά την πρόοδο  της ιατρικής σε σχετικές θεραπείες, υπάρχει ανάγκη για επιπλέον στρατηγικές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της  καρδιαγγειακής νόσου. Τα τρέχοντα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι τα δυτικά πρότυπα διατροφής επηρεάζουν σημαντικά την παραγωγή παραγόντων φλεγμονής. Υπό αυτό το πρίσμα, η υγιεινή διατροφή αποτελεί πλέον στόχο προτεραιότητας αφού μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου:

  • Ηλικία
  • Φύλο
  • Γενετική προδιάθεση
  • Προηγούμενο καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Σωματική αδράνεια
  • Διατροφή (αυξημένα κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και θερμίδες)
  • Αυξημένο σωματικό Βάρος
  • Κάπνισμα
  • Συννοσηρότητα (διαβήτης, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία)
  • Άλλοι παράγοντες (ψυχοκοινωνικοί, κατάχρηση αλκοόλ, χρήση ναρκωτικών ουσιών)

Μπορεί τα γονίδια, το φύλο και την ηλικία μας να μην μπορούμε να τα αλλάξουμε ωστόσο στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε την διατροφή και τον τρόπο ζωής μας..
Μια διατροφή Μεσογειακού τύπου, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης & ξηρούς καρπούς είναι κάποια από τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να μετριάσουμε τον κίνδυνο CVD…

Δυσλιπιδαιμίες

Με τον όρο Δυσλιπιδαιμίες εννοούμε τη διαταραχή των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα. Αφορούν συγκεκριμένα:

  • Αυξημένα επίπεδα «Ολικής Χοληστερόλης» (TCHOL)
  • Αυξημένη επίπεδα «Κακής Χοληστερόλης» (LDL)
  • Χαμηλά επίπεδα «Καλής Χοληστερόλης» (HDL) 

Οι δυσλιπιδαιμίες αποτελούν σημαντικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου καθώς συμβάλλουν στο σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας που οδηγεί σε σταδιακή απόφραξη των αρτηριών.

Η κατάλληλα σχεδιασμένη και εξατομικευμένη διατροφή, σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή (όπου χρειάζεται), μπορεί να επαναφέρει τα επίπεδα λιπιδίων του αίματος εντός των φυσιολογικών ορίων.

Σύμφωνα με τις συστάσεις  της European Society of Cardiology (ESC) και του European Atherosclerosis Society (EAS), συστήνονται κάποιες γενικές οδηγίες με αποδεδειγμένα οφέλη στη ρύθμιση των λιπιδίων του αίματος σε επίπεδο δημόσιας υγείας. Από εκεί και πέρα ο κάθε ασθενής χρειάζεται εξατομικευμένη προσέγγιση!

Για την μείωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης:

  • Αποφυγή των trans λιπαρών της διατροφής
  • Μείωση των κορεσμένων λιπαρών της διατροφής
  • Αύξηση των διαιτητικών ινών
  • Αξιοποίηση των λειτουργικών τροφίμων με φυτοστερόλες
  • Χρησιμοποίηση του red yeast rice
  • Μείωση του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους
  • Μείωση της διαιτητικής χοληστερόλης
  • Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας

Για την μείωση των τριγλυκεριδίων:

  • Μείωση του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους
  • Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ
  • Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας
  • Μείωση της συνολικής ποσότητας υδατανθράκων της διατροφής
  • Χρησιμοποίηση συμπληρωμάτων ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων
  • Μείωση πρόσληψης απλών υδατανθράκων (μονο- και δισακχαριτών)
  • Αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με μονο- ή πολυακόρεστα λιπαρά

Για την αύξηση της HDL χοληστερόλης:

  • Περιορισμός των λιπαρών της διατροφής
  • Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας
  • Μείωση του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους
  • Μείωση των υδατανθράκων της διατροφής και αντικατάστασή του με ακόρεστα λιπαρά
  • Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σε όσους πίνουν ήδη
  • Διακοπή καπνίσματος