Τροφικές Δυσανεξίες

Η τροφική δυσανεξία δε σχετίζεται με ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού μας και αφορά τη δυσκολία του οργανισμού μας να πέψει ή/και να απορροφήσει ορισμένα συστατικά της τροφής. Προκαλεί συμπτώματα, όπως το φούσκωμα, το πρήξιμο και το κοιλιακό άλγος, που συμβαίνουν συνήθως λίγες ώρες μετά το φαγητό.  Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστούν ή να διαρκέσουν έως και λίγες μέρες μετά από την κατανάλωση της υπεύθυνης τροφής. Οι πιο συχνές δυσανεξίες είναι η δυσανεξία στη λακτόζη και η δυσανεξία στη γλουτένη.

Δυσανεξία στη Λακτόζη

Η λακτόζη είναι ένας δισακχαρίτης που αποτελείται από ένα μόριο γαλακτόζης συνδεδεμένο με ένα μόριο γλυκόζης. Για να απορροφηθεί εντερικά απαιτείται η διάσπαση της λακτόζης σε πιο απλή μορφή, με τη βοήθεια του ενζύμου λακτάση. Με την πάροδο της ηλικίας η δραστηριότητα της λακτάσης αρχίζει να μειώνεται έως και να εξαφανίζεται.

Βασική πηγή λακτόζης αποτελεί το ζωικό γάλα. Το γιαούρτι, τα τυριά ωρίμανσης και το κεφίρ έχουν μικρότερα ποσά λακτόζης, καθώς έχουν υποστεί ζύμωση. Με άλλα λόγια οι μύκητες που προστέθηκαν στο γάλα τους για να πήξει, κατανάλωσαν αρκετή από την περιεχόμενη λακτόζη και έτσι στο τελικό προϊόν υπάρχουν μόνο μικροποσότητες αυτής.

Δυσανεξία στη Γλουτένη

Η γλουτένη είναι η κύρια δομική πρωτεΐνη σιταριού, αποτελούμενη από δύο κύρια κλάσματα, τις γλιαδίνες  και τις γλουτενίνες. Γλουτένη θα βρούμε στο σιτάρι, αλλά και τη σίκαλη, το κριθάρι και τα παράγωγά τους. Η βρώμη δεν περιέχει γλουτένη εκ φύσεως, ωστόσο συχνά έχει επιμολυνθεί από προϊόντα που περιέχουν.  Υπάρχουν 2 βασικοί τύποι  δυσανεξίας που σχετίζονται με τη γλουτένη και ο καθένας περιλαμβάνοι διαφορετικούς παθογενετικούς μηχανισμούς.

  • Κοιλιοκάκη (CD): Πρόκειται για τη πιο σοβαρή μορφή δυσανεξίας στη γλουτένη. Παρουσία κοιλιοκάκης, μετά την κατανάλωση γλουτένης πυροδοτείται μια αυτοάνοση αντίδραση. Ο αυτοάνοσος φλεγμονώδης καταρράκτης εντοπίζεται στο λεπτό έντερο και οδηγεί σε εντεροπάθεια και σύνδρομο δυσαπορρόφησης.
  • Μη κοιλιοκακική ευαισθησία στη γλουτένη (NCGS):Η μη κοιλιοκακική ευαισθησία στη γλουτένη είναι ένας σχετικά νέος ορισμός για να περιγράψει τα γαστρεντερικά και μη συμπτώματα που εμφανίζονται ως απάντηση στη γλουτένης στη διατροφή, χωρίς την παρουσία διαγνωστικών χαρακτηριστικών της κοιλιοκάκης ή της αλλεργίας στο σιτάρι.

Στόχος μας είναι:

  • Να δομήσουμε μαζί ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, με βάση το οποίο θα καλύπτετε πλήρως τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά
  • Να διορθώσουμε πιθανές διατροφικές ελλείψεις λόγω περιορισμού τροφών
  • Να προτείνουμε εναλλακτικά τρόφιμα και συνταγές ώστε να γίνει η διατροφή σας πιο απολαυστική