Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μια σκελετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από:

  • χαμηλή πυκνότητα των οστών και
  • διαταραχή της μικροαρχιτεκτονικής του οστίτη ιστού (το οστό χαρακτηρίζεται από πολλές τρύπες και γίνεται πιο πορώδες).

Ως αποτέλεσμα μειώνεται η αντοχή των οστών και αυξάνεται ο κίνδυνος κατάγματος.

Ο πληθυσμός που εμφανίζεται συνηθέστερα είναι οι γυναίκες  κατά την εμμηνόπαυση. Βέβαια, υπάρχει και η δευτεροπαθής οστεοπόρωση, η οποία οφείλεται συνήθως στη γήρανση, σε ενδοκρινικά νοσήματα, φάρμακα, διατροφικές ανεπάρκειες και μη υγιεινό τρόπο ζωής.

Η ισορροπημένη διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Τα θρεπτικά συστατικά που συνδέονται με τη νόσο είναι το ασβέστιο, η βιταμίνη D, το μαγνήσιο, το κάλιο και οι πρωτεῒνες της διατροφής μας…

Ασβέστιο
Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου κατά την παιδική ηλικία είναι απαραίτητη για την επίτευξη της μέγιστης οστικής πυκνότητας. Κατά την ενήλικη ζωής η οστική μάζα αρχίζει να μειώνεται σταδιακά, οπότε είναι πολύ σημαντικό να καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε ασβέστιο ώστε να την κρατήσουμε σε όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα καθώς και να προλάβουμε την οστεοπόρωση.

Βιταμίνη D
Η ομοιόσταση του ασβεστίου ρυθμίζεται κυρίως από τη βιταμίνη D. Η τελευταία, ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου από το γαστρεντερικό σωλήνα. Συνολικά, το 80-90% της βιταμίνης D που λαμβάνουμε προέρχεται από την έκθεση του δέρματός μας στον ήλιο. Μόλις ένα και 10-20% προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής μας, από περιορισμένο αριθμό τροφίμων, τα όπως λιπαρά ψάρια, τα μανιτάρια, ο κρόκος αυγού, το συκώτι και μερικά εμπλουτισμένα προϊόντα.

Μαγνήσιο
Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την υγεία των οστών μας, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι το 50%-60% του συνολικού μαγνησίου του οργανισμού μας βρίσκεται στα οστά. Το επαρκές μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την απορρόφηση και το μεταβολισμό του ασβεστίου και την ενεργοποίηση της βιταμίνης D. Επίσης, συμμετέχει στην υποστήριξη των οστών μας με τη βοήθεια του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών αδένων.

Κάλιο
Το διαιτητικό κάλιο μπορεί να μειώσει την εξάντληση ασβεστίου από τα οστά καθώς και την απέκκρισή του από τα νεφρά.

Πρωτενη
Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των λειτουργιών του μυοσκελετικού συστήματος, αλλά και για τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών μετά από οστεοπορωτικό κάταγμα. Πιο πρόσφατες μετα-αναλύσεις έχουν αναφέρει ότι η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης  (πάνω από 0,8 g/kg σωματικού βάρους/ημέρα), σχετίζεται με υψηλότερη μέγιστη οστική πυκνότητα, μειωμένο κίνδυνο κατάγματος ισχίου και βραδύτερο ρυθμό απώλειας οστού.

Τέλος, πολύ σημαντική για την οστική μας υγεία είναι η Σωματική Δραστηριότητα. Ακόμη και σύντομες περίοδοι ακινητοποίησης επηρεάζουν αρνητικά την οστική μάζα και, ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να διατηρούμε το κατάλληλο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας.

Μέσω των συνεδριών μας, στόχος μας είναι:

  • Η διατροφική σας εκπαίδευση & η υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών
  • Η κάλυψη των αναγκών σας σε θρεπτικά συστατικά που συνδέονται με την οστεοπόρωση
  • Η πρόληψη ή η αναχαίτιση της πορείας της νόσου
  • Η επίτευξη των βέλτιστων επιπέδων της οστικής σας υγείας.