Παγωτό και άλλα κατεψυγμένα επιδόρπια: Οδηγός Διατροφής

Η θερμοκρασία ανεβαίνει μαζί και η επιθυμία μας για κάποιο δροσιστικό γλύκισμα. Είναι όμως όλα τα «παγωτά» το ίδιο? Τι σημαίνουν οι όροι gelato, παγωτό, sorbet και frozen yogurt?

Πάμε να δούμε μαζί τι χαρακτηριστικά έχει η καθεμία από αυτές τις καλοκαιρινές απολαύσεις και να συγκρίνουμε ποια είναι η πιο καλή επιλογή για εμάς.

Παγωτό

Το παγωτό είναι ένα κατεψυγμένο επιδόρπιο που παρασκευάζεται από κρέμα γάλακτος, γάλα, γλυκαντικά και συχνά κρόκους αυγών.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι παγωτών, τόσο φρέσκα όσο και βιομηχανικά, με τεράστιες διαφορές ως προς το θρεπτικό τους περιεχόμενο. Σίγουρα τα φρέσκα είναι ανώτερα ποιοτικά. Ωστόσο, τα βιομηχανοποιημένα δίνουν λύσεις αν θέλει κάποιος να δοκιμάσει παγωτό χωρίς ζάχαρη ή με λιγότερα λιπαρά.

Θερμοκρασία: Σερβίρεται στην πιο κρύα θερμοκρασία από τα περισσότερα κατεψυγμένα επιδόρπια (-14 με -12°C).  H ιδιαιτέρως χαμηλή θερμοκρασία μουδιάζει τους γευστικούς κάλυκες και δεν αφήνει τόσο έντονες γεύσεις όσο το gelato ή το σορμπέ.

Υφή: Αναδεύεται σε παγωτομηχανή σε υψηλές ταχύτητες. Μετά την ανάμειξη γάλακτος, κρέμας γάλακτος και ζάχαρης, στο κλασικό παγωτό, προστίθεται αέρας ο οποίος σχεδόν διπλασιάζει την ποσότητα του προϊόντος. Η υψηλότερη περιεκτικότητα σε αέρα του παγωτού κάνει την υφή του πιο ελαφριά.

Γεύση: Το παγωτό έχει απίστευτα ευέλικτο άρωμα και οι γεύσεις παγωτού μπορεί να περιλαμβάνουν οτιδήποτε, από βανίλια, φράουλα, σοκολάτα μέχρι και καραμέλα και μπισκότο.

Θρεπτική αξία: Ως παγωτό ορίζεται το γαλακτοκομικό προϊόν του οποίου τουλάχιστον το 10% των θερμίδων του προέρχεται από λίπος. Το κλασικό παγωτό μπορεί να περιέχει από 10% έως 25% λιπαρά, υψηλότερη περιεκτικότητα από κάθε άλλο κατεψυγμένο επιδόρπιο, λόγω της κρέμας γάλακτος ή/και των κρόκων αυγού.

Gelato

Το gelato είναι ένα κατεψυγμένο επιδόρπιο, προερχόμενο από την Ιταλία, που παρασκευάζεται από ένα μείγμα γάλακτος, κρέμας γάλακτος και γλυκαντικού.

Θερμοκρασία: Σερβίρεται σε αρκετά πιο υψηλή θερμοκρασία από το παγωτό (-12 με -5°C), κάτι που βοηθά τις γεύσεις του να ανθίσουν.

Υφή και γεύση: Η υφή του είναι αρκετά πιο κρεμώδης από αυτή του παγωτού, κάτι που δεν οφείλεται μόνο στη θερμοκρασία, αλλά και στον τρόπο παρασκευής του. Το gelato έχει περίπου 50% λιγότερο αέρα, μια πυκνότητα που του επιτρέπει να έχει πολύ πιο πλούσια γεύση και πιο μεταξένια υφή.

Θρεπτική αξία: Για την παρασκευή του, χρησιμοποιείται περισσότερο γάλα, αλλά λιγότερη κρέμα γάλακτος και ζάχαρη συγκριτικά με τις ανάλογες ποσότητες που χρησιμοποιούνται για το παγωτό. Το gelato έχει συνήθως περιεκτικότητα σε λίπος 4%-9% χαμηλότερη δηλαδή από το παγωτό, αλλά σημαντικά υψηλότερη από το σορμπέ.

Σορμπέ

Το σορμπέ είναι ένα παγωμένο επιδόρπιο που αποτελείται μόνο από πουρέ φρούτων (ή χυμό φρούτων) και γλυκαντικό (συνήθως ζάχαρη, σιρόπι ή λικέρ). Δεν περιέχει γαλακτοκομικά και επομένως είναι vegan. Τα εστιατόρια χρησιμοποιούν το σορμπέ ως καθαριστικό μεταξύ των γευμάτων, επειδή η έντονη γεύση του είναι εξαιρετικά αναζωογονητική.

Θερμοκρασία: Σερβίρεται σε παρόμοιες θερμοκρασίες με το gelato (-12 με -5°C), ώστε να διατηρηθεί αρκετά μαλακό και γευστικό.

Υφή: Λόγω της έλλειψης κρέμας, το σορμπέ έχει την πιο ελαφριά και παγωμένη υφή σε σύγκριση με άλλα κατεψυγμένα επιδόρπια.

Γεύση: Περιλαμβάνει γεύσεις με βάση τα φρούτα. Κατά την παρασκευή τους μπορεί να ενσωματώνονται και φρέσκα φρούτα, ενώ οι δημοφιλείς γεύσεις σορμπέ περιλαμβάνουν σορμπέ λεμόνι, καρπούζι και φράουλα.

Θρεπτική αξία: Σε αντίθεση με τα άλλα κατεψυγμένα επιδόρπια, δεν περιλαμβάνει λιπαρά , λόγω της απουσίας κρέμας. Παρόλα αυτά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, συχνά περισσότερο από το παγωτό και το gelato.

Frozen yogurt

Το παγωμένο γιαούρτι ή frozen yogurt είναι ένα, επίσης, αγαπημένο επιδόρπιο για τους θερινούς μήνες. H διαφορά του με το παγωτό και το gelato είναι ότι κατά την παρασκευή του χρησιμοποιείται γιαούρτι αντί για κρέμα γάλακτος.

Θερμοκρασία: Διατηρείται και σερβίρεται σε αρκετά πιο υψηλή θερμοκρασία από το παγωτό (-8 με -7°C).

Υφή: Έχει βελούδινη υφή και παρόλο που χαρακτηρίζεται ως παγωμένο δεν περιέχει τους παγωμένους κρυστάλλους του παγωτού.

Θρεπτική αξία: Συγκριτικά με το παγωτό, είναι χαμηλότερο σε συνολικά και κορεσμένα λιπαρά, περιέχοντας ταυτόχρονα λιγότερες θερμίδες. Βέβαια, η θερμιδική αξία παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση ανάλογα με τα toppings που προσθέτουμε και το μέγεθος κυπέλου που χρησιμοποιούμε. Αξίζει να σημειωθεί πως διευκολύνει στην πέψη και είναι περισσότερο ανεκτό σε άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη, λόγω του ότι αποτελεί ένα ήδη ζυμωμένο προϊόν.

 

Keep in mind..

  • Αν επιλέξετε χύμα παγωτό/gelato οι γεύσεις βανίλιας ή διαφόρων φρούτων είναι οι χαμηλότερες θερμιδικά.
  • Όσο πιο σύνθετο είναι το παγωτό/gelato και όσο πιο πολλά extra πράγματα περιλαμβάνει (μπισκότα, χωνάκι, σιρόπι, σαντιγί) τόσο ανεβαίνει το θερμιδικό περιεχόμενο.
  • Για όσους αναζητούν την χαμηλότερη θερμιδικά επιλογή μπορούν να στραφούν στα βιομηχανοποιημένα παγωτά διαίτης που έχουν ήδη υπολογισμένες θερμίδες.
  • Το σορμπέ περιέχει λιγότερες θερμίδες από το παγωτό και το gelato, με περισσότερη ποσότητα ζάχαρης. Οι λιγότερες θερμίδες του σορμπέ οφείλονται στην απουσία λιπαρών (δεν περιέχει γάλα, κρέμα γάλακτος ή κρόκους αυγών).
  • Το frozen yogurt στη βάση του αποτελεί μια χαμηλότερη θερμιδικά επιλογή από το παγωτό ή το gelato. Αυτό ισχύει εφόσον φροντίσουμε να πάρουμε το μικρότερο κύπελο και να προσθέσουμε toppings με σύνεση. Οι ξηροί καρποί, τα φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα αποτελούν σίγουρα πιο υγιεινές και light επιλογές από την πραλίνα ή τα ζαχαρωτά.

Τα παγωμένα επιδόρπια σημαίνουν καλοκαίρι και η συνετή κατανάλωσή τους (1 -2 φορές την εβδομάδα) θα μας επιτρέψει να το απολαύσουμε, χωρίς να επηρεαστεί ούτε το βάρος ούτε κι η υγεία μας. Αν τα καλοκαιρινά αυτά γλυκίσματα είναι η μεγάλη μας αδυναμία, μπορούμε να επιχειρήσουμε να φτιάξουμε το δικό μας σπιτικό παγωτό, γρανίτες φρούτων ή παγωμένο γιαούρτι.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest