Χριστούγεννα και Διατροφή: 7 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις φέτος

Λίγες μόλις μέρες έμειναν για την αγαπημένη και την πιο λαμπερή γιορτή του χρόνου, τα Χριστούγεννα. Ας φροντίσουμε να την περάσουμε όσο πιο όμορφα γίνεται, με αγαπημένα πρόσωπα, μακριά από τα άγχη και την πίεση της καθημερινότητας. Θέλεις να μάθεις τι να κάνεις…ή μάλλον τι να ΜΗΝ κάνεις, ώστε να το πετύχεις αυτό?

 

Μην επηρεαστείς από την άποψη των άλλων για την ποσότητα ή την ποιότητα των γευμάτων που καταναλώνεις

Σχόλια του τύπου:

-Τώρα εσύ θες να μας πεις ότι κάνεις διατροφή?

ή

-Τί θα πει ο/η διαιτολόγος σου για αυτό? Για να του στείλω μια φωτογραφία να δει τι τρως..

..δεν πρέπει να σε επηρεάζουν

Δεν ξέρει κανείς πόση προσπάθεια κάνεις  μέσα στην ημέρα σου, το κατά πόσο εξισορρόπησες αυτό το γεύμα σου σε σχέση με τα υπόλοιπα της ημέρας, τι εκπαίδευση έχεις κάνει και εν τέλει πόσο σημαντικό μπορεί να είναι ένα τέτοιο γεύμα για να συνεχίσεις με κίνητρο την όλη σου προσπάθεια.

Μην αφήσεις κανέναν να σε αμφισβητήσει και να υποτιμήσει την προσπάθειά σου. Δεν έχεις να λογοδοτήσεις σε κανέναν για το τι και πόσο θα φας.

 

Μην συγκρίνεσαι με τους άλλους

Ο καθένας μας είναι διαφορετικός και ο οργανισμός του έχει διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις. Αυτές οι μέρες είναι για να βρεθούμε κοντά με αγαπημένα πρόσωπα, να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε τα γεύματά μας. Τί αξία έχει να χάνομε το νόημα των γιορτών, υποβάλλοντας τον εαυτό μας σε τοξικές και στρεσογόνες σκέψεις?

 

Μην έχεις υπερβολικές/μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Αν θέλεις οπωσδήποτε να σημειώσεις απώλεια βάρους ή 100% προσήλωση στο πρόγραμμα τις γιορτινές μέρες, τότε πολύ πιθανό είναι να απογοητευτείς. Σημασία έχει τι κάνουμε όλον τον υπόλοιπο χρόνο και όχι μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Προσπάθησε να κρατήσεις τις οδηγίες του διαιτολόγου σου και να τις προσαρμόσεις στα εορταστικά γεύματα στον βαθμό που είναι αυτό εφικτό.

 

Μην φοβάσαι ότι θα έρθει η καταστροφή αν ξεφύγεις μερικές ημέρες

Στην πραγματικότητα, κατά το εορταστικό διάστημα, ο μέσος όρος αύξησης σωματικού βάρους, δεν ξεπερνά το 0.8-1kg! Μάλιστα, μόλις το 10-15% των ατόμων αυξάνει τελικά, το βάρος του περισσότερο από 2kg. Ναι, ναι καλά διάβασες. Για αυτό δοκίμασε και το γλυκάκι σου αυτές τις μέρες αλλά και το κάτι διαφορετικό από το πλάνο σου. Μέτρο και ισορροπία να υπάρχει και το βάρος θα μείνει οριακά ανεπηρέαστο.

 

Μην ζυγίζεσαι συνεχώς ή αμέσως μετά από κάποιο φορτωμένο γεύμα

Το συνεχές ή το «κακό χρονικά» ζύγισμα μόνο αρνητικά μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία αλλά και το αποτέλεσμα της προσπάθειας σου. Η αύξηση βάρους που συνήθως βλέπουμε αν ζυγιστούμε αμέσως μετά από ένα φορτωμένο γεύμα, οφείλεται ως επί το πλείστων σε κατακρατήσεις λόγω λιπαρών, πλούσιων σε αλάτι γευμάτων αλλά και στην κατανάλωση αλκοόλ. Οπότε, δε θέλει πανικό. Πρόκειται για κάτι που πολύ σύντομα θα υποχωρήσει εφόσον επιστρέψουμε στο πρόγραμμά μας το επόμενο διάστημα.

 

Μην παραλείπεις γεύματα προκαταβολικά

Αν έχεις κάποιο βραδινό τραπέζι, δε χρειάζεται να μείνεις νηστικός/ή όλη μέρα. Κάτι τέτοιο θα σε οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε ανεξέλεγκτη κατανάλωση φαγητού λόγω συσσωρευμένης πείνας. Από την άλλη, ακολούθησε το πρόγραμμα σου κανονικά χωρίς να προσπερνάς γεύματα. Ξεκίνησε με το πρωινό σου, το μεσημέρι επίλεξε κάτι ελαφρύ (π.χ. μια σαλάτα με κάποιο τυρί με χαμηλά λιπαρά/αυγό/τόνο και παξιμάδι ολικής και για απόγευμα ένα φρούτο με ξηρούς καρπούς). Με αυτό τον τρόπο, θα καταφέρεις να ελέγξεις την πείνα σου και να φας όσο πραγματικά θέλεις, χωρίς υπερβολές.

Αντίστοιχα, αν ξεφύγεις διατροφικά το μεσημέρι, το βράδυ επίλεξε μια σαλάτα ή ένα γιαούρτι, αποφεύγοντας να φας κάτι επιβαρυμένο θερμιδικά. Δε χρειάζεται να φας φαγητά που περίσσεψαν από το μεσημεριανό τραπέζι  ή να σκέφτεσαι ότι επειδή «χάλασες» το πρόγραμμα δεν έχει νόημα να συνεχίσεις την προσπάθεια και στο υπόλοιπο της ημέρας. Η διατροφή λειτουργεί αθροιστικά.

 

Μην καταφεύγεις σε δίαιτες αποτοξίνωσης αν κάπου υπερέβαλες

Μια τέτοια πρακτική το μόνο που μπορεί να φέρει είναι μετέπειτα υπερφαγικά επεισόδια. Γενικώς, απώτερος σκοπός της διατροφικής εκπαίδευσης είναι να μάθουμε να ακούμε το σώμα μας και τις ανάγκες του. Αν μετά από ένα φορτωμένο μεσημεριανό γεύμα νιώθουμε πολύ φουσκωμένοι μπορούμε για βραδινό να φάμε κάτι πολύ ελαφρύ ή/και τίποτα αν νιώθουμε ακόμη έντονη δυσφορία.  Ουσιαστικά, υπακούμε σε αυτό που μας υποδεικνύει το σώμα μας. Την επόμενη μέρα, επιστρέφουμε κανονικά στο πρόγραμμά μας. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

 

Και τέλος..

 

Μην αφήσεις στην τύχη τους τα γεύματα όλης της εορταστικής περιόδου

Όπως είπαμε και παραπάνω, δεν περιμένουμε 100% προσήλωση στο πλάνο της διατροφής. Ωστόσο, μην αφήσεις ανεξέλεγκτες όλες τις ημέρες της εορταστικής περιόδου. Κρατώντας τις περισσότερες μέρες κοντά στο πρόγραμμα θα μπορέσεις να γλιτώσεις από το περίσσιο άγχος της αύξησης βάρους αλλά και διευκολύνεις τη διατροφική σου επαναφορά με το νέο έτος.

 

Καλές γιορτές, με υγεία, ευτυχία και αγάπη!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest