Διατροφή και υγιές μαύρισμα

Λέξη κλειδί: Μελανίνη

Για να επιτευχθεί το πολυπόθητο μαύρισμα, μια είναι η ουσία που παίζει κομβικό ρόλο, η μελανίνη.

Επί της ουσίας, πρόκειται για μια χρωστική που καθορίζει την απόχρωση του δέρματος μας, των μαλλιών και των ματιών μας.

Η μελανίνη προστατεύει τα κύτταρα της επιδερμίδας καθώς από την UV υπεριώδη ακτινοβολία, ασκώντας παράλληλα αντιοξειδωτική δράση έναντι του οξειδωτικού στρες.

Η παραγωγή της  μπορεί να αυξηθεί με την έκθεση μας στον ήλιο μέσω του μαυρίσματος. Όταν οι ακτίνες UV του ηλίου έρθουν σε επαφή με την επιδερμίδα μας για αρκετή ώρα, διαπερνάνε τα κύτταρα και καταστρέφουν το DNA τους. Στη συνέχεια, ο οργανισμός μας για να αποτρέψει αυτήν την βλάβη, παράγει μεγαλύτερη ποσότητα μελανίνης. Στην πραγματικότητα, τη στιγμή που το χρώμα του δέρματος αλλάζει και γίνεται πιο σκούρο, σημαίνει ότι έχει υποστεί κυτταρική βλάβη.

Τα ποσοστά της μελανίνης που δημιουργεί το σώμα μας δεν έχουν την δυνατότητα να αποτρέψουν μια κυτταρική βλάβη σε περίπτωση που γίνει ανεξέλεγκτη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Ωστόσο, παρέχουν σημαντική βοήθεια ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση του καρκίνου του δέρματος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούμε να επιτύχουμε ένα υγιές μαύρισμα με την συχνή μεν, αλλά σύντομης διάρκειας δε, έκθεση στον ήλιο. Η ισορροπημένη διατροφή, θα μας εξασφαλίσει την πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών που έχουν την δυνατότητα να αυξάνουν τα επίπεδα της μελανίνης στον οργανισμό, προστατεύοντας μας από την UV ακτινοβολία.

Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με το μαύρισμα?

Βιταμίνη Α/Καροτενοειδή: Προάγουν την αύξηση της μελανίνης και προσφέρουν αντιοξειδωτική δράση.

Πηγές: κίτρινα, κόκκινα και πράσινα λαχανικά (καρότα, γλυκοπατάτες, σπανάκι, κόκκινες πιπεριές, ντομάτα), κίτρινα φρούτα (βερίκοκα, ροδάκινο, μάνγκο, πεπόνι), συκώτι, κρόκος αυγών, λιπαρά ψάρια, γαλακτοκομικά.

 

Πολυφαινόλες & Αντιοξειδωτικά συστατικά: Προστατεύουν την επιδερμίδα από την ηλιακή UV ακτινοβολία και τον καρκίνο του δέρματος.

Πηγές: φρέσκα φρούτα (μούρα, φράουλες, cranberries, πεπόνι, ροδάκινα), αποξηραμένα φρούτα (σύκα, χουρμάδες, μήλα), κόκκινα, πορτοκαλί και κίτρινα λαχανικά (καρότα, πιπεριές, γλυκοπατάτες, κολοκύθες), πράσινα λαχανικά (μπρόκολο, αγκινάρες, σπανάκι, λάχανο), μπαχαρικά και βότανα (κανέλα, ρίγανη, κουρκουμάς, τζίντζερ, βασιλικός), όσπρια, δημητριακά, ξηροί καρποί.

 

Βιταμίνη Ε: Έχει αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που σχηματίζονται από την UV ακτινοβολία προλαμβάνοντας την γήρανση της επιδερμίδας.

Πηγές: ηλιόσπορος, ξηροί καρποί (φουντούκια, φιστίκια, αμύγδαλα), ηλιέλαιο, σολομός, αβοκάντο, κόκκινες πιπεριές, ακτινίδια, μάνγκο, κουκουνάρια

 

Βιταμίνη C: Συμμετέχει στην παραγωγή του κολλαγόνου και συμβάλλει στην επούλωση των πληγών.

Πηγές: κόκκινες και κίτρινες πιπεριές, ακτινίδια, φράουλες, πορτοκάλια, παπάγια, γκουαβά, μάνγκο, ροδάκινα, μπρόκολο, κουνουπίδι, κεράσια, λάχανο, λαχανικά Βρυξελλών, μαϊντανός.

 

Βιταμίνες συμπλέγματος Β: Προστατεύουν την επιδερμίδα από τα ηλιακά εγκαύματα.

Πηγές: οστρακοειδή, συκώτι, πουλερικά, ψάρια, αυγά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηροί καρποί, γαλακτοκομικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως.

 

Τυροσίνη: Αμινοξύ που βοηθά στην παραγωγή μελανίνης.

Πηγές: πουλερικά, κρέας, γαλακτοκομικά, ψάρια, αμύγδαλα, σουσάμι, σόγια,

 

Χαλκός: Ενισχύει την δράση της τυροσίνης και συνεπώς στην παραγωγή μελανίνης.

Πηγές: συκώτι, μανιτάρια, στρείδια, σπιρουλίνα, μαύρη σοκολάτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηροί καρποί, θαλασσινά.

 

Ψευδάργυρος: Διατηρεί το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος.

Πηγές: οστρακοειδή, σολομός, σαρδέλες, αμύγδαλα, βοδινό κρέας, κοτόπουλο, όσπρια, γιαούρτι.

 

Σελήνιο: Μειώνει την βλαβερή επίδραση της UV υπεριώδους ακτινοβολίας.

Πηγές: Brazilian nuts, στρείδια, σολομός, στήθος κοτόπουλου, μανιτάρια, ηλιόσπορος, μοσχάρι, χοιρινό, ψάρια, αυγά, καστανό ρύζι, σπόροι chia.

 

Συνοψίζοντας, η ισορροπημένη διατροφή στο σύνολό της, μπορεί να συμμετάσχει στην αντηλιακή προστασία του δέρματός μας, στην ανάπλαση του από τις φθορές που δέχεται από τους εξωτερικούς παράγοντες και στην καλή ενυδάτωση που χρειάζεται, ειδικά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest